A this renovated house in El Cabanyal

This house between party walls It is located in one of the neighborhoods with the most personality in Valencia, El Cabanyal. Although formerly it did not have a very good reputation, in recent years it has become one of the trendy districts, known for its particular architecture, its proximity to the sea and its many tapas bars. The comprehensive reform and interior design of this house – all carried out by Nodopía – sought to respect and enhance its intrinsic character while providing space and luminosity. Therefore, one of the starting criteria was preserve existing materials and maintain the spirit of traditional architecture of the neighborhood in the choice of new materials.

traditional style facade

German Cabo

traditional style facade

German Cabo

The clear protagonists are the reclaimed wood entrance door, and the original brick that surrounds the space and that stands out thanks to the indirect lighting incorporated. The new materials, the vaults and clay paving, the wooden carpentry and the colored tile that recalls the colorful facades of the neighborhood, harmonize with the original materials.

living room with double height and metal stairs

German Cabo

hall with reclaimed wood door

German Cabo

hall with reclaimed wood door

German Cabo

white metal staircase in hall

German Cabo

For enlarge the rooms and enhance the brightness of the house, we worked on expanding the visual limits of the space creating a double fugue. In this way, a double height was created in the living room, and the view was released towards the patio, blurring the boundary between the interior and the exterior.

living room with double height and metal stairs

German Cabo

sofa in l in beige

German Cabo

kitchen open to the living room decorated in white tones

German Cabo

kitchen with office open to the patio

German Cabo

white designed kitchen next to bathroom

German Cabo

This line was diluted thanks to the folding four-leaf carpentry that allowed the interior space to be completely opened to the patio, turning the dining and kitchen area into an open-air porch.

kitchen with office open to the patio

German Cabo

kitchen with office open to the patio

German Cabo

kitchen with office open to the patio

German Cabo

The patio is the heart of the house.

The floor was covered with the same clay tile used in the interior and, with it, a support piece was also built that serves as a washing and paella area.

patio with clay floor and hammock

German Cabo

The white walls reflect the light, increasing the brightness of the interior space.

double height room with exposed wooden beams

German Cabo

The comprehensive reform of the house it also included its energy rehabilitation, incorporating different bioclimatic and passive strategies.

  • Thermal insulation was incorporated as continuous as possible both on the roof and on the facades, but respecting the existing elements such as the exposed brick facade.
  • The patio façade was resolved with a thermal insulation system from the outside (SATE), and the new windows are high-performance with wood carpentry and low-emission and solar control glass on the south façade.
  • To avoid damp by capillarity – very common in this type of house on the ground floor – and to thermally isolate the interior space, the floor was raised with a sanitary slab. In summer, the roof window allows cross ventilation of the house by dissipating heat that accumulates in the upper part of the space. In the patio, a retractable awning was installed to protect this space and the large folding window from the sun.
    bedroom with gable roof

    German Cabo

    bedroom with gable roof

    German Cabo

    Project and information: Courtesy of Nodopía, Arquitectura y Diseño.



    Add comment